Vigyázat, kiégésveszély! Vedd észre a jeleket!

Sokan küzdünk nap mint nap azzal, hogy megfeleljünk a sokfelől érkező elvárásoknak. De egyszerre többfelé figyelni, mindenhol helytállni és minden szerepkörben a maximumot hozni csak egy adott pontig lehetséges. Az ember teljesítőképessége véges. Ha nem érezzük a határokat, az rövid távon állandó belső feszültséghez, idővel pedig kiégéshez vezethet.

Hiába korunk egyik népbetegsége, az érintettek jelentős része nem is tud róla, hogy burnout szindrómában szenved. A krónikus stressz okozta állapotnak pedig éppen ez a legnagyobb veszélye, hiszen egy lassú és lappangó folyamat, mely – ha nem kezeljük időben – akár teljes fizikai és érzelmi kimerüléshez vezethet. Ezért kell felismernünk a legárulkodóbb tüneteit – akár önmagunkon, akár a környezetünkben. Ezeket a szimptómákat vesszük most sorra.

 1. jel — Kimerült vagy, mégsem tudsz aludni

  Ha egész nap feszült vagy, a szervezeted tele van adrenalinnal, mely állapot estére sem csillapodik, így tested a nap végén is teljes készültségben van. Nem enged ellazulni, sem lezárni a mindennapi problémákat, így pedig nem tudsz feltöltődni, regenerálódni, azaz nem tudod újraépíteni magad a másnapra. Reggel ugyanolyan kimerülten kelsz ki az ágyból, mint ahogy este beledőltél, az újabb nagy adag feladat pedig innen meríti tovább az energiakészleteidet.

 2. jel — Félénkebb vagy, mint máskor

  Általában nem vagy félénk, az utóbbi időben mégis gyakran veszed észre, hogy erős a szívverésed, sőt, időnként a semmiből tör rád a pánikszerű szorongás? Bizony ezek is lehetnek a kiégés jelei. Ebben az esetben feltétlenül építs be a mindennapjaidba testet-lelket lazító etapokat, legyen szó egy masszázsról, egy jógaóráról vagy néhány meditációs gyakorlatról.

 3. jel — Levert vagy

  Ha a kedved tartósan rossz, nem tudsz örülni sem a saját, sem mások kisebb-nagyobb sikereinek, dekoncentrált vagy, és mindent pesszimistán látsz, akkor azt vedd nagyon komolyan. Ezek akár a kiégés, akár a depresszió előfutárai is lehetnek, melyekkel egyedül nagyon nehéz megküzdeni. Kérj segítséget, hogy mielőbb megtaláld az ebből kivezető utat.

 4. jel — Gyorsan dühbe gurulsz

  Nincs azzal baj, ha bizonyos szituációkat néha túlreagálsz, hiszen nehéz napja bárkinek lehet. Ha azonban egyre agresszívabb a hangnemed, és többször rendezel le vitákat kiabálva, mint higgadt érvekkel, akkor azt vedd intő jelnek! Sose felejtsd el: aki lelkileg feszült, az fizikailag is az. Ha pedig nem tudod kiengedni a gőzt, felgyülemlenek benned a negatív érzelmek, majd hirtelen robbannak, de akkor nagyot.

 5. jel — A tested tüntet

  Bár a burnout szindróma tünetei jellemzően mentális jellegűek, az olyan fizikai panaszok, mint a gyomorbántalmak, az étvágytalanság vagy a gyakori fejfájás is árulkodók lehetnek. Ha ezeket tapasztalod magadon, azonnal húzd be a vészféket! Vizsgáld felül az életmódodat, iktass ki belőle minél több káros elemet, és vedd szigorúan a pihenésre vonatkozó intelmeket, hiszen csak így tudod megállítani magad a kiégés felé vezető meredek lejtőn.