Új mozgásformát keresel?
Idén ezek lesznek a legnépszerűbbek

A sport fontos része az életünknek – legalábbis annak kellene lennie –, hiszen egészségünk megőrzése mellett az önbecsülésünknek és a magunkról kialakított képnek is jót tesz, nem mellesleg az egyik legjobb stresszlevezető, amit ismerünk. Ha az idei évnek te is komoly fogadalmakkal vágtál neki a testmozgást illetően, csak még keresed az „igazit”, akkor 2021 trendi edzésformáit ajánljuk figyelmedbe. Fontos, hogy a számunkra megfelelő edzésforma kiválasztásához, egészségi állapotunk, terhelhetőségünk felméréséhez célszerű kikérni orvos, sportszakember tanácsát.

Barre edzés

A balerinaedzésként is emlegetett mozgásforma egy vízszintes kapaszkodórúdra alapoz (innen ered a barre elnevezés, ami franciául rudat jelent), mely mellett a klasszikusbalett-táncosok bemelegítő mozdulatait megidézve mozgatja át az egész testet, minden komolyabb tánctudás nélkül. Ezt az edzésformát számos topmodell és hollywoodi híresség felfedezte már magának, így csak idő kérdése volt, hogy bekerüljön a legmenőbb sportok közé. Természetesen nem csak emiatt érdemes kipróbálnod, hiszen rengeteg (valódi) előnye is van: minden oldalról megdolgoztatja az izmokat, mozgékonyabbá és rugalmasabbá tesz, miközben megerősíti a mélyizmokat, így azok számára is tökéletes, akik hátfájdalommal vagy rossz testtartással küzdenek. Mivel a rudat odahaza is könnyen helyettesítheted (például egy magasabb komóddal), a négy fal közt is bátran kipróbálhatod magad balerinaként.

Saját testsúlyos edzés

Sokan nem tudják elképzelni, hogy súlyzók nélkül is hatékony lehet egy edzés, pedig lehet. Hiszen a saját testsúlyunk ilyenkor is kéznél van. Az erre felépített edzések ráadásul nemcsak az izomzatra vannak jótékony hatással, hanem az erőnlétre is, továbbá a zsírégetést is felgyorsítják. Ennél a mozgásformánál Te magad állíthatod össze a gyakorlatsort, azonban az olyan klasszikusokat, mint a fekvőtámasz vagy a guggolás, nem ajánlott kihagyni. A saját testsúlyos edzés otthon is elvégezhető, így akkor sem marad el a napi mozgás, ha épp nincs lehetőséged leugrani az edzőterembe.

HIIT edzés

Azoknak, akik már évek óta edzésben vannak mégsem látnak újabb eredményeket az utóbbi időben és szeretnék egy kicsit változatosabbá tenni az edzésüket esetleg kilépni a komfortzónájukból, ez az edzésforma nektek ajánlott! Minimális időt tudsz csak az edzésre fordítani, viszont a maximumot akarod kihozni magadból, a HIIT mozgásforma tökéletes választás.  A mozaikszó magas intenzitású intervallumedzést takar, amelynél egymást váltják az intenzív szakaszok és a pihenőetapok. Gyakorlatilag bármilyen sportra alkalmazható – például a futásra is, méghozzá úgy, hogy a sétálós szakaszt váltja a sprintelés, amit aztán egy rövid pihenő követ. Meglepő, de igaz: egy 15 perces HIIT edzés felér 50 perc kardióval.

Sajnos egy hátránya van viszont: azoknak, akik nem bírják a magas pulzustartományban végzett edzést hosszabb ideig, illetve bármilyen szív- és érrendszeri, mozgásszervi vagy más veszélyes betegségben szenvednek, nem ajánlott. Ennél az edzésformánál kiemelten fontos a bemelegítés, a levezetés, a megfelelő táplálkozás és a rendszeres állapotellenőrzés. Ajánlott az első alkalmakor egy szakemberhez fordulni, aki bevezet a HIIT edzésforma rejtelmeibe.