Mobiltelefon & gyerek — Hogy találjuk meg az arany középutat?

A mobiltelefon szerves része a modern életnek, így csak idő kérdése, hogy egy gyermek mikor kezd megismerkedni vele. Tiltani nem érdemes, sokkal célravezetőbb, ha inkább megtanítjuk a készülék helyes használatára.

Mennyi időt töltsön a telefonnal egy nap?

Az első kérdés, ami valószínűleg a legtöbb szülőben felmerül, hogy mennyit mobilozhat egy gyerek anélkül, hogy az ártana neki. Ennek eldöntésénél mindig szem előtt kell tartanunk, hogy milyen idős gyermekről van szó. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2019-ben közzétett ajánlása szerint 2 éves kor alatt egyáltalán ne üljön képernyő előtt a gyerek (beleértve a mobiltelefont, a televíziót és a laptopot is), 2 és 5 éves kor között pedig naponta maximum 1 órát, akkor is szigorúan szülői felügyelet mellett.

A megfelelő időtartam megállapításakor sose felejtsük el, hogy a kisgyerekek rendkívül érzékenyen reagálhatnak a fényekre és a zajokra, így a fejlődésük érdekében nem ajánlott őket huzamosan képernyő elé ültetni. Bár hároméves kortól a gyerekek már különbséget tudnak tenni a valóság és a virtuális tér között, minél ritkábban használják ezeket az eszközöket, annál kevesebb rossz hatás éri őket. Nagyon fontos, hogy megtaláld az arany középutat a tiltás és az örökös telefonozás között.

Szabályok lefektetése

Minél idősebb lesz a gyermeked, annál többet telefonozhat vagy internetezhet, de szülőként a te felelősséged, hogy ez idő alatt is kontrolláld őt. Ennek a legtisztább módja, ha előre tisztázzátok a szabályokat – akár le is írhatjátok ezeket, és kitehetitek a hűtőre vagy a falra, hogy mindig szem előtt legyenek. Ennek köszönhetően nincs helye alkudozásnak, a regulák minden vitát eldöntenek helyettetek. Az alábbiakat mindenféleképp foglald bele a „megállapodásotokba”:

Szabd meg, hogy mikor vannak telefonmentes időszakok – például étkezés közben, leckeírás alatt és a lefekvés előtti órában ne vegye kézbe a gyermek a készüléket

Az ágyba nem való mobil (ezt nekünk, felnőtteknek is érdemes lenne megfogadnunk), így esténként annak legyen meg a helye valahol a gyerekszobán kívül.

Amennyiben gyermeked megszegi a megállapodásban rögzítetteket, annak legyenek következményei. Ezeket is pontosan tisztázzátok előre, hogy senkinek se jelentsen meglepetést a szankció.

Tanítsd meg a helyes használatra!

Annak érdekében, hogy a gyermeked értelmesen és jó célokra használja a telefont és az internetet, meg kell tanítanod rá, aminek nélkülözhetetlen eleme, hogy a veszélyeket is átbeszéled vele. Ehhez pedig az első és legfontosabb szabály, hogy a kezdeti időszakban ne hagyd magára a gyermekedet, amikor mobilozik. Amennyiben például nagyon kíváncsi egy videóra, akkor azt nézzétek meg együtt, ha pedig valamilyen játékkal szeretne játszani, akkor csatlakozz hozzá. Ezen felül vannak már hasznos applikációk, melyeket segítenek kiszűrni a nem kívánatos, kiskorúakra veszélyes tartalmakat. Ha a gyerek már akkora, hogy saját telefont kaphat, ilyen programokat mindenképp érdemes telepíteni a készülékére.

Egyénfüggő, hogy melyik gyerek hogyan reagál a mobiltelefon jelentette élményre. Ha azt látod, hogy nagyon izgatott vagy akár agresszív lesz, lépned kell. Ezenkívül arra is figyelj, hogy a telefonnal eltöltött időt rendszeresen ellensúlyozd különféle programokkal, például kirándulásokkal vagy akár izgalmas társasjátékokkal, ezzel egyúttal alternatívát kínálva az idő tartalmasabb eltöltésére.

És még egy fontos tanács: a jó példánál nincs hatékonyabb módszer. Ha egy gyerek azt látja, hogy az apukája és az anyukája megállás nélkül a telefonját nyomkodja, ő is ezt fogja természetesnek venni. Ne hagyd az értékes közös perceket így kárba veszni. Kezdd el tudatosan szabályozni saját telefonhasználatodat is, az együtt töltött időben pedig szigorúan tedd félre a készüléket. Ha felnézel a kijelzőről, észre fogod venni, hogy a való élet sokkal többet ér.