Mindfulness – A tudatos jelenlét

Jelen lenni, megélni, elfogadni és nyitottnak lenni – erről szól a mindfulness szemlélet.  Távolságot kíván, közben pedig lehetőséget ad. Leginkább arra, hogy felismerjük és kiszűrjük mindazt, ami életünkre rossz hatással van.

Mindfulness – avagy tudatos jelenlét

A mindfulness arra tanít minket, hogy sokkal tudatosabban éljük meg a jelent, ne pedig a múlttal vagy a jövővel legyünk elfoglalva. Az egész életünket meghatározza, hogy hogyan kapcsolódunk saját gondolatainkhoz. Ennek azonban nem vagyunk tudatában egészen addig, amíg nem változtatunk a szemléletmódunkon. Ezt a változást hozza meg nekünk a tudatos jelenlét, mely segít egy kicsit távolabbról nézni a velünk, körülöttünk zajló jelent, különbséget tenni valóság és gondolat között, és kitörni abból a megszokásból, ami a negatív reakciókat táplálja. A mindfulness kitartó gyakorlása nyitottságot, elfogadást és együttérzést hoz az életünkbe. Egy idő után pedig eljutunk abba az állapotba, hogy már nem kell mindig tudatosan figyelni önmagunkat, hiszen belsővé tesszük ezt a szemléletet.

Miért fontos a tudatos jelenlét?

A tudatos jelenlét az egyik legfontosabb kapaszkodó felgyorsult életünkben. A világ elképesztő sebességgel változik körülöttünk, miközben információk és ingerek egész hada zúdul ránk nap mint nap. Ezek között óhatatlanul vannak negatív töltetűek is, melyek rátelepszenek a lelkünkre. Sokszor benne ragadunk egy múltbéli helyzetben, vagy az előttünk álló események terelik el a figyelmünket – mindkettőnek a jelen látja kárát. A munka és a sok oldalról táplált megfelelési kényszer átveszi az irányítást az életünk felett, ami komoly stresszforrás. Ez az állandó feszültség pedig nemcsak mentálisan, de testileg is komoly kockázatokat hordoz magában. Ezen problémák kezelésében segít nekünk a mindfulness, figyelmünket és energiánkat a legfontosabbra, a jelenre irányítva.

Mindfulness gyakorlatok

Íme, egy kis ízelítő az alapvető mindfulness gyakorlatokból. Ez a három példa jól érzékelteti, milyen feladatok várnak arra, aki kész jobban beleásni magát a tudatos jelenlét világába.

Tudatos napkezdet

Kezdd lassan a napot! Mielőtt felkelnél az ágyból, fordulj a hátadra, lazítsd el a végtagjaidat, és tartsd még egy picit csukva a szemed. Lélegezz mélyeket! Közben gondolatban járd be a tested! Érzed a bőrödön a lepedő érintését és a reggeli sugarak simogatását? Most kezdd el beengedni a világ morajlását! Előbb azokat, melyek a közeledben vannak, aztán haladj egyre kijjebb és kijjebb! Hallod már a teafőző fütyülését a konyhából? És az utcán elhaladó autók zaját? Ha kellően messzire jutottál, akkor kinyithatod a szemed.

Tudatos légzés

A légzés az egyik leghatékonyabb eszköz, ha meg szeretnéd nyugtatni magad. Ehhez tízszer vegyél mély levegőt az orrodon keresztül – mindezt csukott szemmel. A belégzés során gondolj az „engedd” szóra, míg kilégzésnél az „el” szóra. Amennyiben ez nem elég, ismételd meg még párszor.

Hálaadás

Közvetlenül felkelés után gondold végig, hogy mi az a három dolog, amiért már korán reggel hálás vagy aznap. Ennek a gyakorlatnak a hatását felerősítheted, ha ezeket a pozitívumokat le is írod egy papírra, hiszen így napközben is rá tudsz pillantani a jegyzetedre.