Készülj fel a tinédzserkorra ezzel az 5 aranyszabállyal

Míg kicsik a gyerekek, el sem tudjuk képzelni, hogy egyszer lesz egy olyan időszak, amikor nem fognak értünk, szülőkért rajongani. Pedig ez sajnos törvényszerű, hiszen a pubertáskor mindenki számára tele van kihívásokkal és nehézségekkel. Annak érdekében, hogy a lehető legkevesebb vitával vészeljük át a tinikort, hoztunk pár hasznos tippet.

 1. szabály — Maradj laza!

  Bár felnőtt fejjel már nem emlékszünk rá, a serdülőkor egy különleges és nehézségekkel teli életszakasz, melyet számos testi, érzelmi és személyiségbeli változás kísér. Ne csodálkozz hát azon, ha gyermeked hirtelen nem tud kezelni bizonyos szituációkat, melynek nyomán állandósulnak odahaza az ajtócsapkodások és a veszekedések. Nagyon fontos, hogy ezt sose vedd magadra! A tinik nem azért viselkednek így, mert meg akarnak bántani, hanem azért, mert próbálják megtalálni önmagukat. Már csak ezért is légy megértő, és kezeld lazán az ilyen helyzeteket!

 2. szabály — Tartsd a kapcsolatot

  Egy tinit nehezebb nevelni és irányítani, hiszen már csak dacból sem hagyja. Ez teljesen normális, azonban nem jelenti azt, hogy nem kell foglalkoznod gyermekeddel. A kapcsolattartás ebben az életszakaszban talán minden eddiginél fontosabb. Egy tinédzsernek olyan szülőre van szüksége, aki támogatja, segíti és – persze nem túlzásokba esve – érdeklődik az élete iránt. Tény, hogy a viselkedése sokszor nem ezt üzeni, viszont fontos, hogy akkor se add fel, ha huszadjára csapja be az orrod előtt az ajtót.

 3. szabály — Nem vagy a legjobb barátja

  Annak ellenére, hogy a serdülők igencsak megnehezítik, hogy szülőként viselkedj, ez nem azt jelenti, hogy ebben az időszakban a legjobb barátjának kell lenned. Egy tini számára nem te vagy a példakép (később ez persze még változhat), hanem a haverok és a sztárok, velük szemben pedig esélyed sincs. A te feladatod, hogy jelen legyél és észrevétlenül segíts neki megtalálni önmagát.

 4. szabály — Tanuld meg elengedni

  A legtöbb szülő nagyon nehezen viseli, hogy gyermeke önállóságra vágyik. De ne felejtsd el, hogy ez nem valaminek a vége, hanem egy új életszakasz kezdete, amire fel kell készülnöd. Ne ess kétségbe, ha távolodtok egy kicsit egymástól. Nem veszíted el a gyermeked, mindössze átalakul a kapcsolatotok.

 5. szabály — Ne korlátozd!

  Minden tininek megvan a saját álma, célja és elképzelése. Ne akard ráerőltetni gyermekedre a saját véleményedet, ne korlátozd őt, hanem inkább támogasd. A serdülőknek meg kell tanulniuk felelősséget vállalni, hogy meg tudják hozni saját döntéseiket. Ehhez pedig leginkább szabad térre van szükségük.