Játszva sportolni — Mozgásformák az egész családnak

Az utóbbi hónapokban minden eddiginél több időt töltöttünk a négy fal között. Ennek azonban ideje véget vetni! Mozgásra és az energiáink levezetésére nagyobb szükségünk van, mint valaha, amire nincs is jobb mód a játékos testedzésnél. A sport a testnek és a léleknek is jót tesz, arról nem is beszélve, hogy mennyi, de mennyi élményt szerezhetünk egy-egy családi házi verseny alkalmával. Erre hoztunk néhány szuper alternatívát.

Frizbi

A frizbizésről a legtöbb embernek nem a testedzés jut az eszébe, pedig bizony tud rendkívül fárasztó is lenni. (Tessék kipróbálni!) Ráadásul jó állóképességet és ügyességet igényel, hiszen a frizbi helyes eldobása és elkapása nem egyszerű feladat. Ezt a mozgásformát biztosan szívesen kipróbálják a gyerekek is, elvégre sokkal inkább játéknak, mintsem kötelező feladatnak fogják fel. S amíg közösen csiszolgatjátok a dobótechnikátokat, észrevétlenül átmozgathatjátok a testeteket is. Gondoltad volna, hogy egy óra frizbizéssel 150–200 kalóriát is elégethetsz? Ha pedig már nagyon profik vagytok, megpróbálhatjátok megdönteni David Wiggins Jr. 338 méteres világrekordját is.

Tollaslabda

Ugyan a tollaslabda az utóbbi években veszített a népszerűségéből, épp itt az ideje, hogy ismét olyan kedvelt mozgásforma legyen, mint korábban. Ma már szuper szetteket lehet kapni hozzá a boltokban, jól súlyozott labdákkal játszva pedig gyökeresen más élményt nyújt, mint amire mi, szülők, a saját gyerekkorunkból emlékszünk. A tollaslabda nemcsak átmozgat, de – a nagy dinamikájú mozgásoknak hála – jelentősen fejleszti is a koordinációt, ami a gyerekekre nézve nagyon nagy pluszpont.

Görkorcsolya

A görkorcsolya az egyik legegyszerűbb, egyben legvagányabb mozgásra csábító eszköz. Amellett, hogy vitathatatlanul nagyszerű időtöltés és jó móka, egészséges is. Nagyszerű helyettesítője az aerobiknak, hiszen megmozgatja azokat az izmaid is, melyekről talán azt sem tudtad, hogy léteznek. Erősíti a farizmokat és a felsőcombot egészen a térdekig, és komolyan igénybe veszi a kart és a vállakat. A sebesség pedig növeli az adrenalinszintet, ettől lesz igazán ellenállhatatlan kicsik és nagyok számára egyaránt.

Sárkányeregetés

Legalább egy sárkányeregetős emléke szinte mindenkinek van gyerekkorából, viszont, ha annak idején nem jól felépített szerkezetet próbáltunk szélnek ereszteni, vélhetően ennél tovább nem is íródott a történet. Aki viszont jó eszközzel és megfelelő technikával engedi a magasba papírsárkányát, jó eséllyel egy egész életre beleszeret ebbe a műveletbe. Kedves elnevezésével ellentétben egyáltalán nem gyerekjátékról van szó, hanem egy olyan hobbiról, amit egyre többen ismernek el valódi sportként. A sárkányeregetés egyszerre képes edzeni az elmét, fejleszteni a koncentrációs képességet és a kézügyességet, de testtartást javító mozgásformának sem utolsó.