Immunturbó – Vértezd fel gyermeked szervezetét a legnagyobb hidegekre

A hideg időjárással együtt megérkezett a megfázásos időszak is, amikor minden szülő annak drukkol, hogy gyermeke megússza nagyobb ágynak dőlés nélkül. Ehhez azonban fel kell készítenünk a gyerkőcök immunrendszerét, amiben az alábbi tippek lesznek a segítségedre.

 1. Színes tányér

  Aranyszabály: minél színesebb a kicsik étrendje, annál több tápanyagot juttatsz a szervezetébe. A kiegyensúlyozott étrend elengedhetetlen ahhoz, hogy betegségek nélkül vészeljétek át a hideg hónapokat. A tápanyagokban és vitaminokban gazdag étkezés rendkívül fontos a gyerekek számára, hiszen immunrendszerük még fejlődésben van. Próbálj minél több szezonális gyümölcsöt és zöldséget becsempészni a tányérjára, hiszen ezekben sokkal több a vitamin és a tápanyag, mint azokban, melyek már körbeutazták a fél világot. 

 2. Még egy kortyot

  A hideg időszakban sokkal kevesebbet iszik a gyermeked? Ebben az esetben erre is fokozottan kell figyelned, hiszen a szervezetnek megfelelő folyadékbevitelre van szüksége. A legideálisabb a víz és a tea. 

 3. Védelem belülről

  A gyerekek immunrendszerének meg kell tanulnia kivédeni a különféle baktériumok és vírusok támadásait, ebben pedig fontos szerepe van a bélflórának. A bélflóra épsége és egyensúlya kiemelten fontos, mivel a bélrendszerben is termelődnek védekezésért felelős sejtek. Ügyelj arra, hogy gyermeked minél több magas rosttartalmú ételt, teljes kiőrlésű gabonából készült terméket, illetve joghurtot fogyasszon. Mivel azonban az emésztés már a szájban elkezdődik, arra is figyelj, hogy ne kapkodva egyen, hanem mindig alaposan megrágja az ételt.

 4. Mozgás kifelé!

  Több kutatás bebizonyította már, hogy a friss levegőn végzett mozgás jótékonyan hat a szervezet védekezőrendszerére. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy a gyermeked egész nap legyen kint a hidegben, de tény, hogy normális keretek közt nagyon jót tesz neki. Futkározzon és játsszon egy jót minden nap az udvaron, így nemcsak a felesleges energiát vezeti le, de még jól is érzi magát közben. Ráadásul az immunrendszeren kívül a szív- és érrendszer is hasznot húz ebből, nem mellesleg a túlsúly és a rossz testtartás is megelőzhető így.

 5. Csínján a fűtéssel

  Te is azt szereted, amikor télen jó meleg van a lakásban? De csak mértékkel! Az ideális hőmérséklet 20 Celsius-fok körüli, így ennél melegebbre nem ajánlott felfűteni a lakást. Ezenkívül arra is figyelj, hogy minden szobában naponta legalább kétszer kiszellőztess, hiszen ezzel sokat javíthatsz a levegő minőségén.

 6. Szép álmokat!

  Az elegendő alvás nemcsak a felnőttek, hanem a gyerekek számára is rendkívül fontos. A Sleep Foundation alvástársaság ajánlása szerint 3-5 éves korban 10-13 óra, 6-13 éves korban 9-11 óra. Nagyon fontos, hogy biztosíts számukra ennyi pihenési időt, ugyanis ekkor tud fejlődni az agyuk, ekkor töltődnek fel energiával, illetve ekkor regenerálódik a szervezetük. Ha mindig alaposan ki tudják magukat pihenni, az immunrendszerük is sokkal erősebb és ellenállóbb lesz.