Így vedd rá magad a mozgásra! — Ezzel az 5 tippel könnyebben rákapsz az ízére

A rendszeres testmozgás rendkívül fontos egészségünk szempontjából, ráadásul önbizalmunkra, társas kapcsolatainkra, sőt, szépségünkre is jó hatással van. De hiába szól annyi erős érv az aktív életmód mellett, mindig akadnak olyanok, akik ezek dacára is nehezen veszik rá magukat a mozgásra. Ha az elhatározás megvan már benned, az jó alap. Mellé fogadd meg alábbi tanácsainkat, hogy a sport életed szerves részévé válhasson.

 1. tipp — Fogalmazd meg a célod!

  Nagyon fontos, hogy legyen egy kép előtted, amit mindenáron el szeretnél érni. Egy olyan célt fogalmazz meg magadnak, ami lázba hoz, egyben kihívást jelent annak elérése, de közben reális is, passzol a benned rejlő potenciálhoz – van, akinek ezt 1 km lefutás, míg másnak a félmaraton teljesítése jelenti. Ezt végül jegyezd fel egy papírra vagy írd bele a telefonodba. A lényeg, hogy mindig legyen nálad, hogy rá tudj pillantani, amikor úgy érzed, gyengül a motivációd. Rendelj hozzá egy dátumot is, ameddig szeretnéd teljesíteni a saját kihívásod. Ez utóbbit azonban kezeld rugalmasan, hiszen bármikor közbejöhet egy kisebb-nagyobb akadály, mely miatt csúszik a megvalósítás. De ne kezeld ezt tragédiaként, egyszerűen tervezd át a dátumot, és amint lehet, folytasd onnan, ahol abbahagytad.

 2. tipp — Tervezz!

  Amennyire csak az életed, a család és a munka engedi, tervezd meg előre, mikor fogsz edzeni, és ezt jegyezd is fel, akár egy emlékeztetőt is beállíthatsz. Már előző este készítsd ki edzőruháidat, és tedd látható helyre, hogy beivódjon a legmélyebb gondolataidba is: holnap feladat van. A terv elkészítése során természetesen figyelj a pihenőnapok beütemezésére is. A pihenés elengedhetetlen a testünk számára, hiszen ekkor tud teljes értékűen regenerálódni. Különösen akkor fontos ez, ha egy kisebb horzsolás vagy húzódás nyomot hagyott rajta az előző tréning alkalmával. Ez azonban ne szegje kedved. Ahogy elindulni, úgy megállni is tudni kell a sportban.

 3. tipp — Készíts B-tervet!

  Ahogy mondani szokták: ember tervez, Isten végez. Épp ezért olyan fontos, hogy mindig legyen egy tartalék megoldásod a mozgásra, hiszen bármikor közbejöhet valami. Ha például valamilyen oknál fogva nem tudsz az egyik nap futni, akkor csinálj valami mást, hiszen a biciklizés vagy a súlyzós edzés is tökéletesen átmozgat. Az, hogy a mindennapjaid részévé váljon a sport, sokkal fontosabb annál, mint hogy szigorúan kövesd a terved. Így őrizheted meg a motivációdat.

 4. tipp — Lásd a célt!

  Amikor nincs kedved sportolni, a legtöbb esetben rosszul irányítod a gondolataidat is, hiszen az jár a fejedben, mennyi méter, gyakorlat, ismétlés van még előtted. Inkább arra koncentrálj, hogyan fogod érezni magadat az edzés után. Ezáltal ismét motiváltabb leszel, és még ha nehezen is veszed rá magad, megint meg fogod csinálni.

 5. tipp — Keress egy mentort!

  Szintén motiválóan hathat rád egy olyan személy követése, akire felnézel. Az interneten rengeteg olyan közösséget vagy sportolót találsz, aki példát állít eléd, de akár egy témába vágó blog vagy podcast is jó hatással lehet rád. Közben az is lehet, hogy nem egy mentorra, hanem egy társra van szükséged, akivel kölcsönösen húzzátok egymást előre. Nézz körül a munkahelyeden vagy a baráti társaságodban, és keress magad mellé valakit, akivel holnap már együtt róhatod a köröket.