Így győzhetjük le a megfelelési kényszert

Manapság, amikor mindenhonnan tökéletesnek hirdetett minták és túlzóan magas társadalmi elvárások zúdulnak a nyakunkba, a közösségi médiában pedig egymást érik a hibátlanra filterezett élettörténetek, a megfelelési kényszer egyre több ember élete felett veszi át az irányítást, aminek a legnagyobb veszélye, hogy észrevétlenül elveszíthetjük önmagunkat. Annak érdekében, hogy ez ne következzen be, az első és legfontosabb feladatunk a felismerés – csak ezután kezdődhet meg az elismerés utáni túlzó vágy tudatos kezelése.

Mit jelent a megfelelési kényszer?

A megfelelési kényszer torz tükröt tart elénk. Azt érezteti velünk, hogy nem vagyunk elég értékesek, melynek nyomán nem magunkból kiindulva irányítjuk életüket, hanem mások kegyeit és kedvét keresve, mások álmait és céljait kergetve, és mások megerősítésére éhezve hozzuk meg döntéseinket – a legkisebbektől a legnagyobbakig. Mindegy, hogy éppen a boltban állunk sorban, egy online meetingen veszünk részt, vagy éppen gyermekünk szülői értekezletére ülünk be, folyamatosan bizonyítási vágyban égünk, és azon rágódunk, adott helyzetben vajon a környezetünk épp mit vár el tőlünk. Ebbe pedig annyi energiát fektetünk, hogy idővel teljesen elveszítjük önmagunkat, és hatalmába kerít minket az a nyomasztó érzés, hogy mindenki más fontosabb és értékesebb nálunk.

A megfelelési kényszer leküzdése hosszú, kitartó és tudatos foglalkozást igényel, melynek középpontjában mi magunk állunk. Ahhoz, hogy minél előbb szembesülhessünk a problémával és – ez megkerülhetetlen – annak kiváltó okaival, a legjobb egy pszichológus vagy mentálhigiénés szakember segítségét kérni. De a nagyon fontos első lépéseket magunk is megtehetjük ezen az önfejlesztő úton. Erre adunk néhány tippet.

 1. tipp — Mondj nemet!

  Ha a környezeted pontosan tudja, hogy nehezen mondasz nemet, akkor ezt egy idő után ki fogja használni. Ezen úgy tudsz változtatni, ha megtanulsz visszautasítani. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy a jövőben ne segíts másokon, mindössze alaposan gondold végig a döntéseidet. Érdemes megkérdezned magadtól, hogy számodra fontos-e ez a dolog, meg tudod, illetve meg szeretnéd-e egyáltalán csinálni, továbbá azon is töprengj el, hogy ettől boldogabb leszel-e. Amennyiben bármelyik kérdésre nemmel válaszolsz, akkor határozottan, de kedvesen utasítsd vissza a kérést.

 2. tipp — Semmit sem muszáj!

  Szintén rendkívül fontos tudatosítanod magadban, hogy ne használd a „kell” és a „muszáj” szavakat. Ezek korlátok közé szorítanak, így megfeledkezel arról, hogy valójában másképp is történhetnek a dolgok. Ezek helyett minden döntés előtt mondd el magadnak: „Van más választásom!”

 3. tipp — Merj kérni!

  Ha eddig mindig tőled kértek segítséget, mostantól változtass ezen. Ne hidd, hogy ezzel veszítesz a függetlenségedből, vagy hogy azt gondolják majd rólad, bármire is alkalmatlan vagy. Épp ellenkezőleg: nagy dolog, ha valaki be meri ismerni, hogy egy adott témában nem jártas. Ha például egy olyan feladatot kapsz a munkahelyeden, amiről pontosan tudod, hogy a kollégád jártasabb benne, nyugodtan kérj tőle segítséget, amit a későbbiekben viszonozhatsz.

 4. tipp — Foglalkozz magaddal!

  Ne azzal foglalkozz, hogyan tudsz másoknak megfelelni, hanem mindig Te legyél a középpontban! Ehhez arra is szükség van, hogy merj önmagad lenni. Senki sem tökéletes, így magadtól se várd ezt el. Ne hagyd, hogy mások irányítsanak, hiszen csak így tudod a saját életedet élni. Ha például a baráti társaságoddal a közös nyaralást szervezitek, merd képviselni azokat a szempontokat, amelyek neked fontosak. Te vagy az egyetlen, aki a vízpartra vágyik, míg a többiek inkább várost néznének? Mondd el nekik bátran az érveidet az előbbi mellett, ahelyett, hogy szó nélkül rábólintanál a többség akaratára. Ha pedig mégsem a te verziód győz, az sem baj. Keresd meg a módját annak, hogy eljuthass a vízpartra ­– akár egyedül is.

 5. tipp — Ne engedd, hogy manipuláljanak!

  Attól rettegsz, hogy nem fog mindenki szeretni? Akkor ideje tudatosítanod magadban, hogy képtelenség mindenkinek megfelelni. A szeretet az elfogadásról szól. Nem azért fog kedvelni valaki, mert mindent megcsinálsz neki, hanem pusztán önmagadért. Aki pedig egy visszautasított kérés miatt nem keresi már a társaságodat, annak a közeledése valószínűleg előtte sem volt őszinte és önzetlen.