BETADINE_Strand_Uszoda_1280x350_80p

Így úszd meg a nyarat intim fertőzések nélkül!

A nyár, a strand, az uszoda, a wellness részleg és igen, a fesztiválok is az intim fertőzések közkedvelt terepei. Egy kis odafigyeléssel azonban könnyen megelőzheted, vagy baj esetén egyszerűen kezelheted a nyaralást akár tönkre is tehető fertőzéseket. Íme néhány jó tanács, mit tehetsz azért, hogy ne kelljen lemondanod a hűsítő nyári kalandokról.

 1. Természetes vízpartok


  A fertőzések szempontjából a természetes vízpartok kevésbé számítanak veszélyes terepnek, de az elővigyázatosság akkor sem árt, ha a kánikula elől a kedvenc tó- vagy folyópartodra menekülsz. Mindig legyen nálad egy váltás fürdőruha, hogy a nedveset szárazra tudd cserélni. Különösen ajánlott ez akkor, ha egyébként is hajlamosabb vagy a hüvelyi panaszokra, mert a meleg, nedves közeg bizony rendkívül kedvez a káros mikroorganizmusok elszaporodásának.

 2. Strandok, uszodák, wellness részlegek


  Mi jut elsőre eszedbe a strandok vizéről? A klór. Teljesen jogosan, hiszen a strandok, uszodák, wellness részlegek vizeit legtöbbször klórral fertőtlenítik annak érdekében, hogy megakadályozzák a kórokozók elszaporodását. Akkor, hogy lehet, hogy a természetes vizek a fertőzések szempontjából veszélytelenebbek? Nos. Bár a klórvegyület egy elég hatékony fertőtlenítőszer, vannak azonban olyan mikroorganizmusok, amik fittyet hánynak rá. Ez viszont csak a kisebbik probléma. Ami ennél sokkal lényegesebb, hogy a mesterséges fürdővizek fertőtlenítésére használt anyagok, így a klór is, a kórokozók mellett a hüvely pH-ját fenntartó lactobacilusokra is káros hatással vannak. Ha pedig azok elpusztulnak, a hüvely savas kémhatása sajnos lúgos irányba terelődik, aminek következtében csökken a hüvely védekező rendszere. Ez pedig zöldre váltja a lámpát a baktériumok, gombák szaporodása számára.

  Ha erre kifejezetten érzékeny vagy, akkor azt tanácsoljuk, hogy inkább válaszd a természetes vizeket. Vagy ha erre nincs lehetőséged, akkor fürdés után ne csak a fürdőruhádat cseréld szárazra, de mindenképpen zuhanyozz is le.

 3. Fesztiválok

  Tudjuk, hogy az idei nyár ebből a szempontból sajnos kevésbé veszélyes időszak, de a nyár végén azért így is megtartanak pár hazai fesztivált, amikre nem árt intim egészséged védelme érdekében is felkészülnöd, hiszen ezeken a rendezvényeken még a strandoknál is több veszély leselkedhet rád.

  A koronavírusnak járványnak köszönhetően ma már mindenki táskájában lapul legalább egy mini kézfertőtlenítő és várhatóan a fesztiválok területén is sokkal szigorúbb higiéniás előírásokkal találkozhatsz majd, de a mellékhelységekben, mobil vécékben még így is hemzseghetnek majd a kórokozók. A kézfertőtlenítő mellett így mindig legyen nálad fertőtlenítő kendő is, amivel a kényes felületeket használat előtt áttörölheted.

 

+1 - Ha mégis baj történne

Ha a fentieket betartod, akkor sokkal kisebb esélyed lesz a nyár a folyamán összeszedni bármilyen intim fertőzést. Azonban sajnos így is előfordulhat, hogy mégis elkapsz valamit. Először is ne ijedj meg. Ha a tünetek alapján sikerül azonosítanod a fertőzés jellegét, akkor a Betadine® család két féle termékkel is a segítségedre lehet. Az egyik a povidon-jód tartalmú, vény nélkül kapható Betadine® hüvelykúp, amit akut, krónikus, vegyes, gombás és nem specifikus fertőzések esetén ajánlunk a figyelmedbe. Ezenfelül, most megérkezett a kifejezetten bakteriális vaginózis kezelésére kifejlesztett Betadine® BV gél, amely egy szabadalmaztatott összetevőt, úgynevezett astodrimer-nátriumot tartalmaz. A készítmény amellett, hogy enyhíti a kellemetlen hüvelyi tüneteket, visszaállítja a hüvelyflóra normál egyensúlyát és megakadályozza a BV újbóli kialakulását is. A női higiéniás termékeinkről itt tájékozódhatsz bővebben: https://www.betadine.hu/noi-higienia

Ha a tünetek alapján mégsem vagy biztos a fertőzés jellegében, vagy először tapasztalsz magadon intim fertőzéses tüneteket, javasoljuk, hogy mindenképpen keresd fel a nőgyógyászod!

A Betadine® hüvelykúp povidon-jód tartalmú, vény nélkül kiadható gyógyszer.
A kockázatokról és mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

A Betadine® BV gél orvostechnikai eszköz.
A kockázatokról olvassa el a használati útmutatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát!