back_to_school_1280x350_70p

 

 

7+1 TIPP az egészséges iskolakezdéshez

 

Hamarosan véget ér a nyár, kezdődik a tanév, így nem árt, ha idejében elkezdtek felkészülni rá. Íme 7+1 tipp ahhoz, gyermeked egészségesen és boldogan kezdje az iskolát.


 

 1. Állítsd vissza az iskolai napirendet


  A napirend visszaállítása nyári szünet után rendkívül fontos. A gyerekeknek ugyanis minimum 9 óra alvásra van szükségük ahhoz, hogy mentálisan és fizikailag is jól teljesítsenek az iskolában. Már augusztus utolsó 1-2 hetében kezdd el a gyereket hozzászoktatni ahhoz, hogy este időben le kell feküdni, reggel pedig korábban fel kell kelni.

 2. Szoktasd rá a reggelire


  A reggeli a nap legfontosabb étkezése, hiszen a jó teljesítményhez energiára van szükség. Egy gabonákból, friss gyümölcsből, natúr joghurtból és tojásból álló reggeli kellő tápanyagot biztosít a szervezet egészséges működéséhez és a megfelelő koncentrációhoz.

 3. Ügyelj az egészséges táplálkozásra


  A reggeli mellett ügyelj a tízóraira is. A nasik helyett tízóraira csomagolj inkább valami egészségesebbet és táplálóbbat. Humuszba mártogatott nyers zöldségek, antioxidánsokban gazdag smoothie vagy házilag elkészített popcorn remekül elűzi az éhségérzetet. Napi egy multivitamin készítménnyel pedig a fejlődéséhez szükséges összes nyomelem, ásványianyag és vitamin utánpótlásról is gondoskodhatsz.

 4. Tanítsd meg miért fontos a kézmosás és a maszk használata


  Ha a tanév az iskolában kezdődik, a kézmosás talán a legfontosabb dolog, amire meg kell a gyereket tanítanod. Szoktasd rá, hogy bárhová is érkezik, az első dolga a kézmosás legyen, és természetesen evés előtt és után, valamint a mosdó használata előtt és után is mosson kezet! Előfordulhat az is, hogy az iskolában kötelező lesz a maszk használata. Jó előre készítsd fel rá, és tanítsd meg a helyes használatra.

 5. Vidd el látás és hallásvizsgálatra


  Főleg egy iskolakezdő, első osztályos tanuló számára nagyon fontos, hogy a tanév kezdete előtt elvidd látás és hallásvizsgálatra. Így időben kiderülhet, ha a gyereknek szemüvegre van szüksége, illetve az is, hogy minden rendben van-e a hallásával, és az nem fogja majd gátolni az órai munkában és a tananyag megértésében. 

 6. Kezeld a szorongását


  Semmi gond, ha a gyerek nyugtalan és szorong az első iskolai nap előtt. Ez teljesen természetes. Beszélj vele a félelmeiről és emlékeztesd arra, milyen szuper dolgok várnak rá, amiket nagyon szeret – például a közös játék vagy a régi barátok.

 7. Aktivizáld suli után

  A gyerekeknek minden nap legalább egy óra testmozgásra van szükségük. Ez lehet bármilyen aktív játék, fogócska, tánc, biciklizés, foci vagy úszás. Ha úgy érzed, hogy a gyerek nem mozog eleget az iskolai órák alatt, akkor neked kell gondoskodni róla, hogy a tanórák után jusson idő a mozgásra is. 


+1

Magadról se feledkezz meg


Egy hosszú vakáció után még egy normál iskolakezdés is megterhelő egy szülő számára. Az idei pedig még több megoldandó feladatot róhat rád. Beszélj az aggodalmaidról a barátaiddal, vagy a többi szülővel, illetve vedd fel a kapcsolatot az osztályfőnökkel is.